Basement Press Diepenheim

– Grafische werkplaats en uitgeverij –

Diepenheim beschikt sinds oktober 2016 over een kunstenaarswerkplaats voor grafiek. Deze grafische werkplaats bevindt zich in de kelder van Werkplaats Diepenheim. Basement Press Diepenheim (BPD) is mede op verzoek van de Kunstvereniging (nu Drawing Centre Diepenheim), met behulp van de Amsterdamse meesterdrukker Aad Hekker, ingericht.

Basement Press Diepenheim is de best geoutilleerde steendrukkerij van de Benelux. Dit komt mede door de omvangrijke schenking van de erven van Piet Clement, die het gehele inventaris van de voormalige PrintShop (1958 – 2002) van Piet Clement schonken. Ook de Stichting Jacob Kruijff schonk het inventaris van de lithowerkplaats die zij beheerde.

De lithografiewerkplaats beschikt over twee professionele drukkers, waarvan één ervaren docent, dit is uniek in Nederland. Dankzij de installatie van vier lithopersen kunnen er tien mensen tegelijkertijd moeiteloos aan het werk. BPD blijft niet uitsluitend een kunstenaarswerkplaats voor lithografie. Het is ook ingericht op het drukken van hout- en linosneden, onder andere op de museale kniehevelpers uit 1842. Ook wordt de diepdrukkerij binnenkort ingericht.

De buurman van Basement Press is Drawing Centre Diepenheim. Deze instellingen zijn niet alleen fysieke buren, maar ook inhoudelijk. Immers: er is geen grafische techniek die dichter bij het tekenen staat dan de lithografie. Basement Press Diepenheim is ook uitgeverij. Sinds 2016 verschenen prenten van Arno Kramer, Remco Dikken, Nour-Eddine Jarram, Caren van Herwaarden, Hanneke Francken en Kim Habers. Dat werk van enkelen van deze kunstenaars ook te zien waren in het Drawing Centre, wekt dus geen verbazing.

Ten slotte is BPD een kennis- en educatiecentrum. Regelmatig worden masterclasses en cursussen georganiseerd. De cursussen en workshops worden aangekondigd op www.basementpress.nl.

Kortom een werkplaats die zeer geschikt is om professionele kunstenaars, (internationale) studenten van kunstacademies en liefhebbers te ontvangen, zeker met de luxe van de aanwezige gastenverblijven. Voor meer informatie, mail: aadhekker@basementpress.nl of bel: 06 44 88 89 51.