Lithowerkplaats

Diepenheim beschikt sinds oktober 2016 over een lithowerkplaats. Deze steendrukkerij is op verzoek van de Kunstvereniging en de Heerlijckheid Diepenheim met behulp van de Amsterdamse meesterdrukker Aad Hekker ingericht.

De lithowerkplaats in Werkplaats Diepenheim is de best geoutilleerde steendrukkerij van de Benelux. Dit komt mede door de omvangrijke schenking van de Erven Piet Clement die de Lithowerkplaats Diepenheim het gehele inventaris schonken van de voormalige (1958 – 2002) PrintShop van Piet Clement. Bovendien beschikt de Lithowerkplaats Diepenheim over twee professionele drukkers, wat uniek is in Nederland. Dankzij deze twee persen kunnen twaalf mensen tegelijkertijd moeiteloos aan het werk op de goed onderhouden persen.

De Lithowerkplaats Diepenheim is buurman van het Drawing Centre Diepenheim. Niet alleen fysiek buurman, maar ook inhoudelijk. Immers: er is geen grafische techniek die dichter bij het tekenen staat dan de lithografie. Niet voor niets bestaat de jonge collectie Heerlijcke litho’s – de nieuwe aan de Lithowerkplaats Diepenheim gelieerde uitgeverij – uit werk van kunstenaars waarvan werken ook in het Drawing Centre te zien zijn of waren.

Regelmatig worden masterclasses of cursussen georganiseerd. Deze worden op deze site en op de site van Kunstvereniging Diepenheim aangekondigd.

Kortom: deze lithowerkplaats is zeer geschikt om professionele kunstenaars, (internationale) studenten van kunstacademies en liefhebbers te ontvangen.